Fun, fun, fun with

Fun, fun, fun with #swift, @iwantmyrealname and @shinobicontrols

Oh my ….

The summer after WWDC2014 in June has really been a fiesta. And a very long one. Swift was what triggered me most, and it’s minimalistic beauty made me working hard to finally crack the code on creating database apps for iOS.

But there was more fun waiting…

Today I discovered that @iwantmyrealname and @shinobicontrols wasn’t just a blog, but that @iwantmyrealname made a new app every day in his iOS Day by day project. And he even published the apps at Github. What a delight!

Two projects caught my eyes; the today’s project on DataFormatters, or how to beautiful format time and measures globally. In my work on a global accounting program this was gefundenen fressen. And the health-kit app. Together with Home-kit, these are operating system support for the modern life we really need. So just now I’m started working on the health-kit app sample.

So you can see, Apple has given me a lot of summer joy, and it keeps inspiring me into the early autumn.

If you want take part in this adventure then start learning Swift. A new programming era is waiting you too!

@NRK_nyheter tuller med tall: 8 er blitt større enn ti!

125 er drept de siste ti årene av rusa gjerningsmenn. Ti av disse var ruset på bare cannabis, dvs 8%. Artikkelen hevder at ti prosent av nordmenn bruker cannabis. Tallene viser at cannabisbrukerne er underrepresentert når det gjelder mord. Ikke overerrepresentert som NRK hevder i artikkel.

Jeg er ikke statistiker, men skjønner i det minste prosentregning. Og har også fått med meg at statistik blir lite signifikant når en sammenligner uensartede grupper på et lite statistikkgrunnlag.

Det kan synes som at NRK har tatt stilling mot cannabis, og prøver å finne bevis i tall hvor intet bevis finnes. Det er to grove feil på en gang av vår kjære rikskringkaster.

NRK bør være nøytral i denne saken. Og slett ikke tulle med tall!

Hva med å ansatte en god statistikker og la de sjekke sakene først?

Hvordan få Text Expander til å virke på OSX Maverics

Skjermbilde 2014-05-23 kl. 10.26.56

 • Åpne Systemvalg… fra Eplemenyen øverst til venstre på skjermen.
 • Velg Sikkerhet og personvern og trykker på fanen for Personvern. Du skal da se Text Expander i lista.
 • Klikk på låsen nederst til venstre i og tast inn ditt maskinpassord.
 • Deretter huker du av for Text Expander.
 • Avslutt Systemvalg.

Husk å huke av for Dropbox i Innstillinger i Text Expander. Da vil etter en tid dine egne forkortelser dukke opp.

Lykke til!

Hva er tingen med Apple? Oppdatert

Jeg har resultatet av en ytterligere optimalisering av lagringen på min MacBook Pro Retina. Se slutten av artikkelen.

Hvorfor jeg byttet til Apple skyltes at jeg var inderlig lei Windows. Jeg var lei vedlikeholdet og kostnadene ved å beskytte meg mot virus og holde maskinen trimmet.

Jeg gikk over til Apple fordi jeg hadde hatt en iPhone i to år. Den var så radikalt mye bedre enn de Nokia og Ericsson telefonene jeg hadde hatt før, at jeg tok sjansen på å satse på Mac. Og jeg har ikke angret eller gått tilbake til Windows.

Jeg grunner ofte på hvorfor jeg er fornøyd med Apple. Alle dingsene deres er svært lekre og vellaget, men det er noe annet som gjør at jeg fortsetter. Noe totalt forskjellig og helt avgjørende for min daglige bruk.

De siste dagene har jeg fått en anelse om noe av dette annet, nemlig det at jeg har mye mindre data på maskinen min en før. Radikalt mindre data. Før hadde jeg nemlig 1000 Gb på min bærbare PC. Nå har jeg bare 256 Gb. Og av de er bare 95Gb data. Hele 90 Gb er ledig. Resten tar operativsystemet opp.

Hvordan kan i all verden dette ha seg. Jeg bruker stort sett maskinene mine til det samme som før. Forskjellen er bare at jeg nå tar mye mer bilder og video.

Hemmeligheten er nettskyen til Apple, iCloud. Alle filmer, bilder, dokumenter og programmer jeg ikke bruker daglig ligger trygt forvart i nettskyen. Jeg kan se de ligge der, og bare et trykk bringer de tilbake til min maskin.

Den tidelen av data som jeg nå har på min Mac gir meg også en annen fordel. Jeg kan ta backup på nettet. 95 Gb tok meg en måned å sikkerhetskopiere. Hvis jeg hadde hatt en PC med 1000 Gb ville det tatt et år. Helt uaktuelt!

Denne samme tidelen av data gjør også at maskinen min er rask. Med SSD disk istedet for en mekanisk harddisk er maskinen lynrask på så små datamengder. Operativsystemet er også optimalisert for ekstrem hastighet. Når jeg slår på maskinen starter den øyeblikkelig. Jeg kan bare begynne å taste inn passordet med en gang.

Vel, effektiv lagring og bruk av data er en gangske så prosaisk og kjedelig egenskap. Men i det daglige bruk er dette noe som jeg gleder meg mest over. Jeg slipper nemlig å vente på maskinen.

Nå må jeg forresten slutte. Om et par timer starter maskinen sin nattlige sikkerhetskopi. I dag vil den kopiere 210 Mb av endrede filer ut på nettet. Det vil den bruke ca. 40 minutter på. Hvis noe går galt, f.eks. at jeg skulle være uten internett, får jeg beskjed neste morgen. Så med det – god natt!

Oppdatering 6 dager etterpå

Inspirert av min egen artikkel gikk jeg litt hardere til verks med å slette lokal musikk, video, apper og dokumenter som jeg også har på iCloud. Særlig apper for iPhone og iPad og videoer fra Apples konferanser tok utrolig mye plass.

Pdf-er og Office og iWork dokumenter har også en tendens til å hope seg opp i mappene Dokumenter og nedlastninger. Alle ble flyttet til hver sine apper i iCloud.

Da det hele var ferdig var mitt lagrings-behov for sikkerhetskopier redusert til 61 Gb. Og jeg har 125 Gb ledig plass på min 256 Gb disk!

Kort sagt er svaret på “Hva er tingen med Apple?” følgende:

Et lagringsbehov som er under en tidel av behovet på Windows, er én av tingene med Apple som gjør at jeg med glede betaler mer for en Mac enn for en PC.

Om sikkerhet vedrørende Apples ID, passord og nøkkelring

Jeg ble hacket – men de fikk ikke tak i nøkkelringen

For tre uker siden ble jeg hacket. Hackeren lurte meg, slik at han fikk tak i både AppleID og passord. Allikevel klarte han ikke annet enn å slette emailene og kontaktene mine. Hva var det som stoppet ham?

iOS hvitbok om sikkerhet

I går offentliggjorde Apple sin hvitebok iOS Security. I dag kommer det artikler som forklarer hva dette innebærer, og på et språk som nesten er til å forstå.

Det jeg har fått med meg av skandalen rundt overvåkingen til NSA, er at deres tukling med standarder og internett, har svekket sikkerheten for alle. Og at hackere også benytter de såkalte backdoors som NSA har opprettet på nettverkutstyr og hos tillbydere.

En bra tolking av hviteboken

Jeg ble derfor sjeleglad da John Gruber gjorde meg oppmerksom på gårsdagenens artikkel How to Protect Your iCloud Keychain from the NSA. Her er noen viktige sitater fra denne artikkelen:

 • Apple has provided a way to make it impossible for agencies like the NSA to obtain your iCloud Keychain passwords.
 • Apple designed iCloud Keychain and Keychain Recovery so that a user’s passwords are still protected under the following conditions:
  • A user’s iCloud account is compromised.
  • iCloud is compromised by an external attacker or employee.
  • Third-party access to user accounts.
 • Even stealing your iCloud username and password wouldn’t provide an attacker access to your keychain.

Her er svaret på hvorfor ikke hackeren kom lenger i min maskin. Han fikk ikke tak i passorddatabasen som ligger kryptert på min maskin.

Og hvis de hadde prøvd å laste ned mitt superpassord som er lagret hos Apple, de kunne ikke ha klart det. Bare se hva Apple gjør for å forhindre dette:

 • If someone tries to compromise your account but fails a few times, your account locks up and the only way to try again is to call Apple support. After that, 10 failures and the HSM destroys your escrow record, locking your keys away forever.
 • Just to be safe, Apple destroyed the administrator access cards for the HSMs, and set them to delete all the keys if any unauthorized access is detected. Then, all users are sent a notification to re-enroll before they lose their keys, and re-enrolling moves them to a different HSM cluster.

Men en kan velge og ikke la Apple lagre superpassordet og heller oppbevare det i en safe eller i en annen passordmanager. Dette er det som gjør at Apple ikke kan hjelpe etteretningsorganisasjoner med passordene hvis retten gir pålegg:

 • Apple thus added a third option to allow your device to generate a cryptographically secure iCloud Security Code.
 • Without this totally random iCloud Security Code (store it in a password management tool like 1Password or LastPass, and make a paper backup — with good handwriting! — and store it securely), there is no way to decrypt your keychain from iCloud, and it is protected even if you-know-who steals a copy.

Her er hvordan du gjør dette på iOS

I artikkelen er det en beskrivelse om hvordan du lager og lagrer et superpassord uten sikkerhetskopi på Apples servere.

Åpne Instillinger – iCloud – Konto og fortsett som i bildene under.

 

Velg "Endre sikkerhetskode..."

Velg “Endre sikkerhetskode…”

Velg "Avanserte valg"Velg “Avanserte valg”

Velg "Få en tilfeldig sikkerhetskode"

Velg “Få en tilfeldig sikkerhetskode”

Her er resten av prosessen fritt oversatt:

 • Skriv ned sikkerhetskoden med pen skrift på et papir. Du blir deretter bedt om å taste det inn på nytt. Gjem så papiret på et sikkert sted!
 • Ta også å opprett et sikkert notat i f.eks. 1Password og skriv ned sikkerhetskoden der også.

Jeg er fremdeles trygg på Apples sikkerhet – min egen dumhet kunne ført til langt værre problemer på en annen plattform

Det er det kompliserte sikkerhetsrammeverket som beskrives i Apples hvitebok som gjør at bare 0,2% av angrep på mobiler lykkes på iOS. Og som gjorde at jeg tross alt ikke mistet mer enn mail og kontakter. Om hackeren lykkes i å lure til seg penger fra mine venner vet jeg ikke ennå.