Men jeg har da ikke noe å skjule – hvorfor skal jeg da ha en sikrere identitet?

Hvem som driver identitets-tyveri kan være vanskelig å finne ut av...
Hvem som driver identitets-tyveri kan være vanskelig å finne ut av…

For meg har det vært en lise å endelig få sikret Apple-maskinene mine mot id-tyveri. Men når jeg tar dette opp med kolleger, venner og familie er de helt uinteressert.

«Jeg har intet å skjule», er en vanlig forklaring på hvorfor de ikke er interessert.

«Jeg har tre nivå med sikkerhetskopier», kan være en annen forklaring.

«Men det jeg er redd for er at data kan stjeles eller slettes», kan folk presisere i ettertid.

Identifikasjon eller id er vrient å forklare

Jeg selv synes id-tyveri og teknikkene som brukes for å beskytte seg mot det er vanskelig. Men jeg var så heldig å bli angrepet og mistet kontrollen over min i noen timer. Og for en uke siden ble jeg varslet om at Google id-en og passordet offentliggjort – for meg og fem og halv million andre gmail-brukere!

Så de siste dagene har jeg jobbet meg litt ned i materien, og har fått en viss oversikt.

Det dreier seg om å forhindre id-tyveri eller at noen stjeler din identitet

Først – id-tyveri har ikke noe med at du er en lovlydig borger. Id-tyveri er at noen prøver å utgi seg for deg og prøver å tjene penger og skade ditt rykte.

Deretter – id-tyveri har ikke noe med sikkerhetskopi å gjøre. Men gode rutiner for sikkerhetskopi kan hjelpe deg å rydde opp etter et id-tyveri.

Din id er ditt personnummer på internett. Og akkurat som du kan bruke ditt personnummer for å inngå avtaler og betale penger, kan du bruke din internett-id til det samme.

Din id på internett er kanskje ikke så viktig som personnummeret ditt idag, men om en tid vil det være viktigere.

En vanlig foreteelse er at dine data stjeles og slettes, og at folk tar kontroll over innkommende meldinger og mail til deg.

Husk at en som stjeler din id kan også benytte den til å bestille varer og tjenester i ditt navn! Du vil få regningen men ingen vare eller tjeneste!

Og hvis de lykkes i å ta komplett kontroll over din id vil det også gjelde bank, Altinn og post.

Hvordan beskytter stat og banker ditt personnummer

Hvis en mener ens id er viktig kan det være interessant å se på hva den norske stat og norske banker gjør for å beskytte din identitet på internett.

De lar deg bruke personnummeret ditt som id, lage deg et rimelig komplisert passord og krever så at du bruker en kodebrikke, kodekort eller sender deg din mobil for å motta en kode. Vi kaller denne typen beskyttelse to-trinns autentisering.

I neste artikkel vil jeg vise deg hvordan de store datafirmaene prøver å beskytte identiteten du har hos de. Da vil jeg også fortelle om løsningene jeg har valgt.