Jeg har 255 passord. Hvor mange har du?

Passord-apper er det som skal til for meg. Dette er programmer som lager passord for deg, og har ett, og bare ett passord, som du må huske.

En ny passord app – denne gangen 1Password: Jeg åpner appen med passordet og, utrolig nok, så skjer det samme i både Safari og Chrome nettlesere. Omvendt når jeg låser appen, så låses passordene i nettleserne mine. Kjempebra!

Daglig rapporteres det at hackere klarer å bryte seg inn på nettsteder og stjele millioner av brukernavn og passord. Listene over disse stjålne identitetene selges så på Internett etterpå. Hackere kjøper listene og forer programmer som angriper for de.

Jeg har lest flere artikler om at passordet er dødsdømt. Men alle konkluderer at det er allikevel det beste vi har.

Så hvordan gjør vi datamaskiner sikrere med passord

Det er to ting vi kan gjøre for å forbedre sikkerheten:

  1. Bruke to-nivå sikkerhet på de viktige tjenestene
  2. Ha forskjellige, lange og vanskelige passord på resten. Unike passord er viktig. Hvis noen stjeler en identitet skal de ikke kunne åpne andre kontoer med det samme passordet.

Problemet er mengden av passord. Jeg har ingen sjanse på huske alle mine. En skal heller ikke skrive disse ned. Da taper en rett til forsikring etterpå.

Løsningen er passord apper. De finnes på både Mac, PC, iPad og iPhone (og sikkert på andre mobiler og). De hjelper deg med å huske, og å lage vanskelige og unike passord – både for tjenester med to-nivå beskyttelse og de vanlige. Og den har ingen problemer med mine 255 passord!

Først litt om to-nivå passord. Det er det vi har på BankID og består av et passord og din mobil, som mottar en kode.

Dette kan vi foreløpig få i Dropbox, i Twitter, Google, Facebook, BankID og AppleID. Det er litt tungvint, men vel verdt strevet.

Her er også løsningen en passord app…

Passord apper: LastPass eller 1Password, det er valgets kval

LastPass har jeg brukt i mange år. Jeg har hatt god nytte av det, men fikk en lærepenge da jeg skulle lære opp kona mi’ i å bruke det. LastPass var alt for teknisk for en vanlig saksbehandler.

Dessuten legger LastPass alle dine passord på sin server. Tenk om de skulle bli hacket…

Så jeg har i lang tid lett etter noe bedre, og jeg har hørt mange gode vurderinger om 1Password. Problemet er at det var mye dyrere, så jeg har brukt år på myke opp uviljen til å betale nesten 350,- kroner.

1Password

Men så har også kollegaer og partnere begynt å spørre, og jeg kjøpt appene både for Mac, iPhone og iPad. De siste er forøvrig vesentlig billigere!

Slik ser 1Password ut før jeg åpner det med det eneste passordet jeg trenger å huske.
Slik ser 1Password ut før jeg åpner det med det eneste passordet jeg trenger å huske.

1Password synkroniserer mellom Apple produkter og KAN settes opp til å synkronisere over Dropbox. Siden Dropbox kan ha to-nivå passordsikring, kan en her få den sikkerheten en vil.

Som skildringen i toppen av artikkelen antyder. 1Password har mange og bra egenskaper og er mye lettere å bruke enn min gamle LastPass.

Nå slår jeg på 1Password når jeg setter meg ved maskinen. Den slår seg av automatisk ti minutter etter at jeg har forlatt maskinen. Jeg kan også trykke på låsen hvis jeg vil låse manuelt.

Jeg bruker appen til å holde orden på:

  • brukernavn og passord
  • kredittkortopplysninger for automatisk utfylling

Appen har et vell av andre muligheter, men de bruker jeg ikke.

1Password blir støttet direkte fra disse appene som jeg bruker hele tiden:

  • Poster – for å lage blogposter
  • Launch Center Pro – for å lage prosesser
  • Tweetbot for iPhone and iPad – for å tvittre
  • Mr Reader – for å lese min nyhetsstrømmer
  • Feed Wrangler – en ny nyhetsstrøm-samler og leser

1Password har utvidelser til både Safari og Chrome nettlesere. Den første finner du inne i 1Password på Mac. Den andre ved å åpne tillegg i Chrome og søke og legge til 1Password

1Password er enklere, men du må fremdeles både tenke og trene

Jeg skjønner ikke at dette med passord kan gjøres enda mye enklere. Selv om 1Password allerede er mye enklere enn LastPass, har jeg brukt uker på å venne meg til den. Og jeg har langt igjen!

Avansert bruk av 1Password

Jeg kommer tilbake til avanserte scenarier av appen som er særlig interessant for organisasjoner. Jeg må bare tenke og trene litt til!

Den endelige løsningen er intet passord!

Det går hardnakkede rykter om at neste eller nest-neste iPhone skal ha fingeravtrykkleser. Apple har kjøpt opp et stort firma som driver med dette. Men med Apple vet man intet før noe er i salg. Så jeg går vider med 1Password, og nå står kone og kollegaer for tur…

Hvor mange passord har så du?

1Password teller opp passordene mine, så derfor vet jeg at jeg har så ulidelig mange. Men hvor mange har du? Hvor mange passord belaster du din hukommelse med?

One reply on “Jeg har 255 passord. Hvor mange har du?”

Comments are closed.