Archive for the ‘mac’ Category

Hvordan få Text Expander til å virke på OSX Maverics

Skjermbilde 2014-05-23 kl. 10.26.56

  • Åpne Systemvalg… fra Eplemenyen øverst til venstre på skjermen.
  • Velg Sikkerhet og personvern og trykker på fanen for Personvern. Du skal da se Text Expander i lista.
  • Klikk på låsen nederst til venstre i og tast inn ditt maskinpassord.
  • Deretter huker du av for Text Expander.
  • Avslutt Systemvalg.

Husk å huke av for Dropbox i Innstillinger i Text Expander. Da vil etter en tid dine egne forkortelser dukke opp.

Lykke til!

Hva er tingen med Apple? Oppdatert

Jeg har resultatet av en ytterligere optimalisering av lagringen på min MacBook Pro Retina. Se slutten av artikkelen.

Hvorfor jeg byttet til Apple skyltes at jeg var inderlig lei Windows. Jeg var lei vedlikeholdet og kostnadene ved å beskytte meg mot virus og holde maskinen trimmet.

Jeg gikk over til Apple fordi jeg hadde hatt en iPhone i to år. Den var så radikalt mye bedre enn de Nokia og Ericsson telefonene jeg hadde hatt før, at jeg tok sjansen på å satse på Mac. Og jeg har ikke angret eller gått tilbake til Windows.

Jeg grunner ofte på hvorfor jeg er fornøyd med Apple. Alle dingsene deres er svært lekre og vellaget, men det er noe annet som gjør at jeg fortsetter. Noe totalt forskjellig og helt avgjørende for min daglige bruk.

De siste dagene har jeg fått en anelse om noe av dette annet, nemlig det at jeg har mye mindre data på maskinen min en før. Radikalt mindre data. Før hadde jeg nemlig 1000 Gb på min bærbare PC. Nå har jeg bare 256 Gb. Og av de er bare 95Gb data. Hele 90 Gb er ledig. Resten tar operativsystemet opp.

Hvordan kan i all verden dette ha seg. Jeg bruker stort sett maskinene mine til det samme som før. Forskjellen er bare at jeg nå tar mye mer bilder og video.

Hemmeligheten er nettskyen til Apple, iCloud. Alle filmer, bilder, dokumenter og programmer jeg ikke bruker daglig ligger trygt forvart i nettskyen. Jeg kan se de ligge der, og bare et trykk bringer de tilbake til min maskin.

Den tidelen av data som jeg nå har på min Mac gir meg også en annen fordel. Jeg kan ta backup på nettet. 95 Gb tok meg en måned å sikkerhetskopiere. Hvis jeg hadde hatt en PC med 1000 Gb ville det tatt et år. Helt uaktuelt!

Denne samme tidelen av data gjør også at maskinen min er rask. Med SSD disk istedet for en mekanisk harddisk er maskinen lynrask på så små datamengder. Operativsystemet er også optimalisert for ekstrem hastighet. Når jeg slår på maskinen starter den øyeblikkelig. Jeg kan bare begynne å taste inn passordet med en gang.

Vel, effektiv lagring og bruk av data er en gangske så prosaisk og kjedelig egenskap. Men i det daglige bruk er dette noe som jeg gleder meg mest over. Jeg slipper nemlig å vente på maskinen.

Nå må jeg forresten slutte. Om et par timer starter maskinen sin nattlige sikkerhetskopi. I dag vil den kopiere 210 Mb av endrede filer ut på nettet. Det vil den bruke ca. 40 minutter på. Hvis noe går galt, f.eks. at jeg skulle være uten internett, får jeg beskjed neste morgen. Så med det – god natt!

Oppdatering 6 dager etterpå

Inspirert av min egen artikkel gikk jeg litt hardere til verks med å slette lokal musikk, video, apper og dokumenter som jeg også har på iCloud. Særlig apper for iPhone og iPad og videoer fra Apples konferanser tok utrolig mye plass.

Pdf-er og Office og iWork dokumenter har også en tendens til å hope seg opp i mappene Dokumenter og nedlastninger. Alle ble flyttet til hver sine apper i iCloud.

Da det hele var ferdig var mitt lagrings-behov for sikkerhetskopier redusert til 61 Gb. Og jeg har 125 Gb ledig plass på min 256 Gb disk!

Kort sagt er svaret på “Hva er tingen med Apple?” følgende:

Et lagringsbehov som er under en tidel av behovet på Windows, er én av tingene med Apple som gjør at jeg med glede betaler mer for en Mac enn for en PC.

Hvordan lage arbeidsomgivelser og -prosessor med iWorks, Mac OSX server og AppleScript

Hvordan lage arbeidsomgivelser med iWorks, Mac OSX server og AppleScript

Jeg har hatt over to år fri fra programmering av min egen PC etter at jeg byttet til OS X. Men til slutt har virkeligheten innhentet meg og jeg programmere både filer og regneark.

Først trodde jeg at jeg ikke kunne gjøre dette på Mac, og tok nok en runde med Office 365 Developer platform, og Googles plattform for programmering av deres egne office-kloner. Jeg har jobbet med begge før, og gjensynet var ikke hjertelig. Så før jeg ga meg over til fortiden, bestemte jeg enda en gang å undersøke mer hva som kan gjøres i OS X.

Samtidig ville en annen forbindelse ha informasjon om server-hosting av OS X. Da viste det seg at det fantes et vel av tilbud. Fra rimelige utviklerdrevne tilbud, til ekstreme sikkerhetsfokuserte tilbud i Sveits.

Undersøkelsen førte meg endelig til Applescript, og til støtten for dette språket i Pages og Numbers i iWorks 9.0.

Møtet med Applescript har vært en opplevelse. Plutselig kan jeg gjøre det samme med Numbers som jeg gjorde med VBA i Excel. Se bare nedenfor!

Applescriptbibliotek for regnearket Numners

Applescriptbibliotek for regnearket Numners

Nå leg leser meg opp på Applescript. Apple har en god del her. Og på vei fra Amazon er en skikkelig bok Applescript in a Nutshell (In a Nutshell (O’Reilly)).

Det hører med til historien at Apple også har noe som kalles Automator, en arbeidsflyt-organisator som kan benytte programmer i Applescript.

Så nå har jeg de programmeringsomgivelser, eller verktøy og tjenester som jeg trenger for å lage administrative løsninger basert på hovedbok, og for flere mennesker.

Og det uten å vende tilbake Visual Basic, Office og Sharepoint. Ah!

Mac App Store Clipboard History Provides a Simple, Unobtrusive Stream of Your Clipboard Activity

I need it. I repeatedly miss my copied items, and have to find and copy them again. And a free app on the Mac App Store. It’s already installed and started while writing this. It couldn’t be easier…

A post from Lifehacker by Adam Dachis has the whole story. Here is a part:

Click here to read Clipboard History Provides a Simple, Unobtrusive Stream of Your Clipboard Activity

Mac OS X: There are several clipboard history and management tools for Mac OS X, but most of them cost money and provide so many features that they’re actually a little difficult to use. Clipboard History simply remembers your clipboard activity and makes it easily accessible from pretty much anywhere.

Xcode 4.0.1 is now available

I didn’t manage to install Xcode from Mac App Store, a week ago. Now Apple are telling me it will work.

A post from The Unofficial Apple Weblog (TUAW) by Dave Caolo has the whole story. Here is a part:


Apple has released Xcode 4.0.1 today. It’s largely a bug fix release. Specific changes include:

  1. Improved Assistant editor logic when switching among different file types
  2. Fixed a bug in “Install Xcode.app” that hangs at 99% complete, never finishing

FileMaker Starter Solutions released for mobile apps

I have a soft point and that’s databases. So when something coming up for iOS. Wow, I have to check!

A post from The Unofficial Apple Weblog (TUAW) by Kelly Hodgkins has the whole story. Here is a part:

FileMaker announced the availability of three new Starter Solutions for its FileMaker Go mobile application. FileMaker Go lets you access and edit your FileMaker databases on your iPhone, iPad or iPod touch while away from your desktop. The three Starter Solutions are optimized for Apple’s multi-touch mobile devices and include:

  • Contacts: Organize and search your contacts.
  • Documents: Work on documents remotely and synchronize any changes to a master database.
  • Assets: Track all types of assets and create custom categories, such as serial numbers, purchase dates, depreciation calculations and more.

The Starter Solutions can be edited on your mobile device and your Mac or Windows computer. Mobile usage requires the FileMaker Go application, which is available from iTunes for the the iPad (US$39.99) and the iPhone and iPod touch ($19.99). Desktop editing requires Filemaker Pro 11 ($299) for the Mac or Windows. For a limited time, you can purchase FileMaker Go and receive a 50 percent discount on the full version of FileMaker Pro.