Archive for the ‘mobile’ Category

Just done “Core Data with Swift”, a @jquave tutorial

Jameson Quave gave his Core Data tutorial a for me completely new twist. He just used the standard viewDidLoad and with a little help from some functions, to help us tackle the Core Data beast.

Core Data isn’t really a beast of all, if you follow Jameson. The normal tutorial however, deals with both UITableView, cells, NavigationControllers and the whole app machinery, and I never been able just to think about Core Data itself.

All well explained and nicely tied together. GitHub project is available to help you out if you, like me, make silly typos that you don’t find yourself.

Hope we get more Core Data in your book, Jameson!

Men jeg har da ikke noe å skjule – hvorfor skal jeg da ha en sikrere identitet?

Hvem som driver identitets-tyveri kan være vanskelig å finne ut av...

Hvem som driver identitets-tyveri kan være vanskelig å finne ut av…

For meg har det vært en lise å endelig få sikret Apple-maskinene mine mot id-tyveri. Men når jeg tar dette opp med kolleger, venner og familie er de helt uinteressert.

«Jeg har intet å skjule», er en vanlig forklaring på hvorfor de ikke er interessert.

«Jeg har tre nivå med sikkerhetskopier», kan være en annen forklaring.

«Men det jeg er redd for er at data kan stjeles eller slettes», kan folk presisere i ettertid.

Identifikasjon eller id er vrient å forklare

Jeg selv synes id-tyveri og teknikkene som brukes for å beskytte seg mot det er vanskelig. Men jeg var så heldig å bli angrepet og mistet kontrollen over min i noen timer. Og for en uke siden ble jeg varslet om at Google id-en og passordet offentliggjort – for meg og fem og halv million andre gmail-brukere!

Så de siste dagene har jeg jobbet meg litt ned i materien, og har fått en viss oversikt.

Det dreier seg om å forhindre id-tyveri eller at noen stjeler din identitet

Først – id-tyveri har ikke noe med at du er en lovlydig borger. Id-tyveri er at noen prøver å utgi seg for deg og prøver å tjene penger og skade ditt rykte.

Deretter – id-tyveri har ikke noe med sikkerhetskopi å gjøre. Men gode rutiner for sikkerhetskopi kan hjelpe deg å rydde opp etter et id-tyveri.

Din id er ditt personnummer på internett. Og akkurat som du kan bruke ditt personnummer for å inngå avtaler og betale penger, kan du bruke din internett-id til det samme.

Din id på internett er kanskje ikke så viktig som personnummeret ditt idag, men om en tid vil det være viktigere.

En vanlig foreteelse er at dine data stjeles og slettes, og at folk tar kontroll over innkommende meldinger og mail til deg.

Husk at en som stjeler din id kan også benytte den til å bestille varer og tjenester i ditt navn! Du vil få regningen men ingen vare eller tjeneste!

Og hvis de lykkes i å ta komplett kontroll over din id vil det også gjelde bank, Altinn og post.

Hvordan beskytter stat og banker ditt personnummer

Hvis en mener ens id er viktig kan det være interessant å se på hva den norske stat og norske banker gjør for å beskytte din identitet på internett.

De lar deg bruke personnummeret ditt som id, lage deg et rimelig komplisert passord og krever så at du bruker en kodebrikke, kodekort eller sender deg din mobil for å motta en kode. Vi kaller denne typen beskyttelse to-trinns autentisering.

I neste artikkel vil jeg vise deg hvordan de store datafirmaene prøver å beskytte identiteten du har hos de. Da vil jeg også fortelle om løsningene jeg har valgt.

Hvordan iPhone 6 vil forenkle hverdagen min

Hvordan iPhone 6 vil forenkle hverdagen min #ios8

Apple teller ned.

Apple teller ned.

I dag skulle jeg sende noen beskjeder i forbindelse med en reise. Jeg skulle skrive to litt lengre SMS fra iPhone og fikk bruk for å slå opp opplysninger om reisen. SAS har selvfølgelig ikke sendt sin SMS med en iPhone, så den var ikke tilgjengelig på min Mac. Arghhh!

Men det er den når jeg får det nye operativsystemet denne uka. Ikke nok med det – da kan jeg både ringe og sende SMS fra min Mac!

Jeg har lenge kunnet arbeide på samme dokument på både mobil og PC. Fra i morgen vil til og med «cursor» bli plassert på samme sted!

Men det viktigste for meg som skriver er at norsk diktering blir tilgjengelig. Det betyr mindre slitasje på vonde armer, og forhåpentligvis mange flere artikler og kommentarer!

iPhone 6 har fingeravtrykkleser knyttet til hjem-knappen. Apple åpner i tillegg for at innlogging til sider og apper og kjøp kan bekreftes med mitt fingeravtrykk. Med nærmere 200 passord gleder jeg til å begynne reisen mot eliminering av passord!

Fra før er Apple-brukere allerede bortskjemt med å ha tilgang til dokumenter, mail, Apples meldinger, bilder og musikk fra alle enheter knyttet til sin iCloud-konto. Fra imorgen får vi også tilgang til videoer og som nevnt ovenfor, ut- og inngående SMS og telefonsamtaler.

Apple lanserte de ovennevnte funksjonene på utviklerkonferansen i juni.

I kveld kl. 19 lanserer de antagelig vis iPhone 6 og noe «attåt». Jeg forsøker så godt jeg kan å lukke øyner og ører for alle rykter som svirrer. Når direktesendingen fra Apple starter vil jeg gjerne la Apple få overraske meg!

Om web-hotell og norske domener – oppdatert

Om web-hotell og norske domener

Kiko har lenge levert hjemmesider til norske og spanske firmaer og organisasjoner. I det siste har vi fått en kunde som har .no adresse, og vi har derfor sett litt på domeregistrarer og web-hoteller i Norge. Både for kunden vår og for nye kunder.

Jeg fant en fin oversikt over domener i artikkelen Prissammenligning: Hvem er den rimeligste domene leverandøren?. Kiko og jeg gikk igang med å undersøke de seks rimeligste.

Vi vil gjerne ha en leverandør som også har engelsk tekst på domene-verktøyene, og aller helst på tilbudene sine også.

Dessuten ser vi at mange tilbyr domener for 50 kroner eller mindre det første året, men tar både to og tre-hundre for senere år.

Av de seks rimeligste og Webhuset som har satt ned prisene, fant vi følgende som så interessant ut for oss og våre kunder på Costa Blanca:

Slik det ser ut på lørdag formiddag ser domeneshop.no ut til å være ok, men litt dyr. Webhuset.no derimot er rimeligere og leverer SSD på web-hotell.

I løpet av helgen får vi nok bestemt oss…

– Horace Dediu fra @asymco var på Bloomberg TV i dag. Selvfølgelig, med de to siste podkastene hans skulle han vært der hele dagen!

Horace Dediu interjues av Emily Chang på Bloomberg TV

Horace Dediu interjues av Emily Chang på Bloomberg TV

Horace forklarte og viste utviklingen av produksjonsmidler og markedsføring for både Apple og Samsung til Emily Chang. En kort dialog mellom to meget intelligente mennesker.

Jeg er vel ikke helt fornøyd. Jeg synes ikke kurvene virket godt på TV. De ble for sprikende og for tynne. Og jeg kunne ikke se teksten på søylene. De er mye bedre på web og i foredrag. Men så er jeg bortskjemt med Horace grafikk – og det grundig!

I går og forrige dagen hørte jeg Horace to siste podcast, Hvor den siste, podcast nr. 103 The Amazon Electric car, var sjokkerende god.

I denne podcasten går Horace igjennom butikkens utvikling og hvordan endringer innenfor transport har drevet denne. Fritt oversatt og komprimert:

Forhandleren, eller butikken, synes å vært sterkt koblet til utviklingen av nye transportmidler. I USA førte jernbanen til at Sears startet sin postordrekatalog. For første gang kunne alle i nærheten av en stasjon skaffe seg alt som fantes. Senere førte t-baner og trikk til oppveksten av varehuset. I 1920 ga privatbilen grunnlaget for kjøpesentrene, the malls. Og Internett gir nå grunnlag for Amazons vekst.

I diskusjonen om hva som kunne være neste trinn, kom Horace med dette eksempelet. Fortsatt fritt overlevert:

Hvis noen kunne levere selve håndteringen av salget til individer, ville dette kunne være den endelige sammenknyttingen av produsent og forbruker. En tilstand hvor mellommannen ville være eliminert.

Podcasten var en sann nytelse, og inspirerende til tusen. Det å kunne følge Horace Dediu gjennom forskjellige medier; på blogg, twittter og i levende foredrag er et eventyr. Hvis du vil lære å kjenne en levende legende, så unn deg dette før noen som Bloomberg spiser ham levende!

Den fjerde mobile bølgen – og fremveksten av de neste trillioner dollar

Jeg fikk anbefalt en spennende rapport og konferanse av Tim Bajarin, en av skribentene jeg følger i min nyhetsleser. Siden det var om mobil har jeg brukt litt tid på den. Der er på førti sider og er ment som forberedelse til konferansen Mobile Future Forward. Jeg kan desverre ikke delta, men rapporten er svært interessant og er vel verdt å nevne.

Utdrag og grafikk er gjengitt med velvillig skriftlig tillatelse av Chertal Sharma. Han har fullstendig copyright til sine materialer og kopiering er ikke tillatt av hans innhold.

Her er velkomstordene av Chertal Sharma til mulige deltagere:

It is very clear to us that we are entering the ‘Connected Intelligence’ era. These two operative words are going to define the next phase of human evolution and are going to dramatically change every industry vertical from the ground up. Welcome to the Golden Age of Mobile.

Mobil IT leder opp til fremtidens nye syklus og vi en nå i begynnelsen på den fjerde bølgen, som er mobilt digitalt innhold og tjenester.

Her er punktene jeg merket meg i rapporten:

Mobil påvirker alt

Mobil synes som den eneste industrien (på mer en billion dollar), som kan endre alle de andre store industriene som reise, helse, energi og finans.

Trillion dollar businesses

If we look at the major industries that contribute to the global GDP (figure 1), mobile is the only one that impacts every other trillion dollar industries in ways that can fundamentally change how that vertical operates. There are new “mobile only” companies that are disrupting each of these verticals by redefining consumer engagement, productivity, and life on the go.

Størrelsen på den fjerde bølgen

Mobilt digitalt innhold og tjenester vil bli større enn både tale, SMS og data tilsammen, i løpet av de neste ti år.

Shared revenue

Databehandling-landskapet – Fra PC til post-PC

PC har på ti år gåttt fra å ha 90% av det globale markedet til 25% idag. Figuren viser overskudd hos hhv Microsoft, Google og Apple og illustrerer dette tydelig:

ecosystem revenue 2013

If we look at how the quarterly revenue base has changed for these players, the shift from PC to Post-PC is clear. Figure 2 illustrates the performance of these three leaders across the PC and Post-PC dimension. In 2008, Microsoft dominated the two with roughly 58% of the revenue. By 2013, the situation completely flipped and now Apple is ahead with 56% of the revenue base while Google’s share remarkably stayed constant (Figure 3).

Elementer i den fjerde bølgen

Rapporten snakker mye om kontekst, og mener med det sammenhengen brukeren er i, som lokasjon, temperatur, bevegelse, bilde, hva du har gjort før og hva du tenkes å skulle ville akkurat nå.

Sikkerhet og privatlivets fred, hevdes også å kunne bli viktig igjen. Noe som i dag synes som en selvfølgelighet etter alle etterretningsskandalene i USA i sommer.

The most critical layer that will drive user behavior and competitive battles will be that of context – the most valuable currency on the 4th wave…

…Thus the context layer forms the critical intelligence layer that enables the applications and services. Given the importance of context and data, capabilities to process enormous amounts of data in real-time and eke out valuable insights becomes an important aspect of what 4th wave is all about – designing services at an individual level. Security becomes very important when systems can put together a complete profile of the consumer in a matter of seconds using disparate data sources. Also, given that we will have multiple connected devices per individual, technologies that are able to tie the user-experiences across all the devices while preserving the context will be invaluable and players who play on all the connected dimensions will stand out.

Akseptere feil og kunsten om å lære

As we mentioned before, the managing growth on the 4th curve requires a different temperament that embraces failures, learns from it and moves on. One is not going to succeed in all initiatives or make an impact on all verticals. So, one has to experiment, formulate, execute, and move on, repeatedly. Companies who are able to create the culture that embraces failure will remain viable. Players who continue to work in traditional ways are unlikely to make a big impact over the course of the next decade.

Den fjerde bølgens påvirkning av økosystemet

Verdien i den fjerde bølgen vil skapes oppå IP-laget, dvs på toppen av mobile nettverk og lagring i nettskyen.

It is very clear from the discussion above, that the 4th wave will democratize the mobile revenue streams. The IP layer is a great leveler, once an application provider has access to it, it can create a direct relationship with the consumer and can create a platform and an ecosystem that has scale and longevity. The competitive landscape will be completely altered by the 4th wave.

…the number of players they can sell to will expand dramatically which means they will also have to adjust how they design products, establish relationships, and conform to revenue goals. Also, for the first time, software more than hardware will drive the revenue growth curve for the vendors.

Rapportens konklusjon

Rapporten hevder at det ikke vil være den industri som ikke vil endres totalt pga. mobil.

There will be hardly any vertical that is not transformed by the confluence of mobile broadband, cloud services, and applications. In fact, the very notion of computing has changed drastically. The use of tablets and smartphones instead of PCs has altered the computing ecosystem. Players and enterprises who aren’t gearing up for this enormous opportunity will get assimilated by the tides of consolidation.

“Det er det som blir bygget plattformene (Apple, Google) som er fremtiden, og ikke plattformene selv”, er min frie oversettelse av konkulsjonen:

Indeed the future of mobile is not just about the platform but rather what’s built on the platform. It is very clear that the winners will be defined by how they react to the 4th wave that will shape mobile industry’s next trillion dollars.

www.mobilefutureforward.com sitt inhold er bekyttet slik:
© Copyright 2013, All Rights Reserved. Use without permission is strictly prohibited.