Archive for the ‘iOS’ Category

Just done “Core Data with Swift”, a @jquave tutorial

Jameson Quave gave his Core Data tutorial a for me completely new twist. He just used the standard viewDidLoad and with a little help from some functions, to help us tackle the Core Data beast.

Core Data isn’t really a beast of all, if you follow Jameson. The normal tutorial however, deals with both UITableView, cells, NavigationControllers and the whole app machinery, and I never been able just to think about Core Data itself.

All well explained and nicely tied together. GitHub project is available to help you out if you, like me, make silly typos that you don’t find yourself.

Hope we get more Core Data in your book, Jameson!

Hvordan forhindrer jeg at GMail-kontoen hackes på nytt?

Jeg forteller forhistorien i Middelhavets perle. Her snakker jeg litt om hva jeg gjorde for å forhindre at slikt ikke skjer igjen.

Hvilke konsekvenser fikk dette for meg og hvordan rettet jeg dette opp

Heldigvis hadde jeg to-trinns sikring på GMail-kontoen, og fant ikke at det var skjedd noe galt.

Publisering av passord mitt er ille. Jeg har laget meg et system som gjør det lett å gjette andre. I tillegg hadde jeg vært så steina dum at jeg hadde brukt passordet flere steder.

Så jeg byttet passordet – mange steder – med generte passord som ikke kan huskes.

Deretter fullførte jeg to-trinns sikkerhet på den ene AppleID min. Og startet prosessen med AppleID to. Og for sikkerhetsskyld byttet jeg passordene der og. Og her også med genererte passord som ikke kan huskes.

Deretter gikk jeg inn på min Google-konto og slettet alle tjenester og apper som var godkjent via min Gmail konto.

Etterpå begynte hvert eneste app å krangle, og jeg måtte inn i hver enkelt og legge inn et av tre passord som jeg ikke kan huske. For et styr!

Men nå virker det meste – både iPhone, iPad og Mac.

Jeg orker ikke mere passord-tull

Nå kommer jeg til å kjøpe en ny iPhone og iPad med finger-avtrykk sikring. Fingeravtrykket brukes også istedet for passord i flere programmer og i betaling på flere tjenester.

For tre-fire år siden var det virus-angrepene som gjorde at jeg byttet fra Windows PC til Mac. Nå tar jeg steget helt ut og stopper å bruke programmer hvor jeg ikke kan benytte mitt fingeravtrykk.

Nok er nok!

Hvordan iPhone 6 vil forenkle hverdagen min

Hvordan iPhone 6 vil forenkle hverdagen min #ios8

Apple teller ned.

Apple teller ned.

I dag skulle jeg sende noen beskjeder i forbindelse med en reise. Jeg skulle skrive to litt lengre SMS fra iPhone og fikk bruk for å slå opp opplysninger om reisen. SAS har selvfølgelig ikke sendt sin SMS med en iPhone, så den var ikke tilgjengelig på min Mac. Arghhh!

Men det er den når jeg får det nye operativsystemet denne uka. Ikke nok med det – da kan jeg både ringe og sende SMS fra min Mac!

Jeg har lenge kunnet arbeide på samme dokument på både mobil og PC. Fra i morgen vil til og med «cursor» bli plassert på samme sted!

Men det viktigste for meg som skriver er at norsk diktering blir tilgjengelig. Det betyr mindre slitasje på vonde armer, og forhåpentligvis mange flere artikler og kommentarer!

iPhone 6 har fingeravtrykkleser knyttet til hjem-knappen. Apple åpner i tillegg for at innlogging til sider og apper og kjøp kan bekreftes med mitt fingeravtrykk. Med nærmere 200 passord gleder jeg til å begynne reisen mot eliminering av passord!

Fra før er Apple-brukere allerede bortskjemt med å ha tilgang til dokumenter, mail, Apples meldinger, bilder og musikk fra alle enheter knyttet til sin iCloud-konto. Fra imorgen får vi også tilgang til videoer og som nevnt ovenfor, ut- og inngående SMS og telefonsamtaler.

Apple lanserte de ovennevnte funksjonene på utviklerkonferansen i juni.

I kveld kl. 19 lanserer de antagelig vis iPhone 6 og noe «attåt». Jeg forsøker så godt jeg kan å lukke øyner og ører for alle rykter som svirrer. Når direktesendingen fra Apple starter vil jeg gjerne la Apple få overraske meg!

Om sikkerhet vedrørende Apples ID, passord og nøkkelring

Jeg ble hacket – men de fikk ikke tak i nøkkelringen

For tre uker siden ble jeg hacket. Hackeren lurte meg, slik at han fikk tak i både AppleID og passord. Allikevel klarte han ikke annet enn å slette emailene og kontaktene mine. Hva var det som stoppet ham?

iOS hvitbok om sikkerhet

I går offentliggjorde Apple sin hvitebok iOS Security. I dag kommer det artikler som forklarer hva dette innebærer, og på et språk som nesten er til å forstå.

Det jeg har fått med meg av skandalen rundt overvåkingen til NSA, er at deres tukling med standarder og internett, har svekket sikkerheten for alle. Og at hackere også benytter de såkalte backdoors som NSA har opprettet på nettverkutstyr og hos tillbydere.

En bra tolking av hviteboken

Jeg ble derfor sjeleglad da John Gruber gjorde meg oppmerksom på gårsdagenens artikkel How to Protect Your iCloud Keychain from the NSA. Her er noen viktige sitater fra denne artikkelen:

 • Apple has provided a way to make it impossible for agencies like the NSA to obtain your iCloud Keychain passwords.
 • Apple designed iCloud Keychain and Keychain Recovery so that a user’s passwords are still protected under the following conditions:
  • A user’s iCloud account is compromised.
  • iCloud is compromised by an external attacker or employee.
  • Third-party access to user accounts.
 • Even stealing your iCloud username and password wouldn’t provide an attacker access to your keychain.

Her er svaret på hvorfor ikke hackeren kom lenger i min maskin. Han fikk ikke tak i passorddatabasen som ligger kryptert på min maskin.

Og hvis de hadde prøvd å laste ned mitt superpassord som er lagret hos Apple, de kunne ikke ha klart det. Bare se hva Apple gjør for å forhindre dette:

 • If someone tries to compromise your account but fails a few times, your account locks up and the only way to try again is to call Apple support. After that, 10 failures and the HSM destroys your escrow record, locking your keys away forever.
 • Just to be safe, Apple destroyed the administrator access cards for the HSMs, and set them to delete all the keys if any unauthorized access is detected. Then, all users are sent a notification to re-enroll before they lose their keys, and re-enrolling moves them to a different HSM cluster.

Men en kan velge og ikke la Apple lagre superpassordet og heller oppbevare det i en safe eller i en annen passordmanager. Dette er det som gjør at Apple ikke kan hjelpe etteretningsorganisasjoner med passordene hvis retten gir pålegg:

 • Apple thus added a third option to allow your device to generate a cryptographically secure iCloud Security Code.
 • Without this totally random iCloud Security Code (store it in a password management tool like 1Password or LastPass, and make a paper backup — with good handwriting! — and store it securely), there is no way to decrypt your keychain from iCloud, and it is protected even if you-know-who steals a copy.

Her er hvordan du gjør dette på iOS

I artikkelen er det en beskrivelse om hvordan du lager og lagrer et superpassord uten sikkerhetskopi på Apples servere.

Åpne Instillinger – iCloud – Konto og fortsett som i bildene under.

 

Velg "Endre sikkerhetskode..."

Velg “Endre sikkerhetskode…”

Velg "Avanserte valg"Velg “Avanserte valg”

Velg "Få en tilfeldig sikkerhetskode"

Velg “Få en tilfeldig sikkerhetskode”

Her er resten av prosessen fritt oversatt:

 • Skriv ned sikkerhetskoden med pen skrift på et papir. Du blir deretter bedt om å taste det inn på nytt. Gjem så papiret på et sikkert sted!
 • Ta også å opprett et sikkert notat i f.eks. 1Password og skriv ned sikkerhetskoden der også.

Jeg er fremdeles trygg på Apples sikkerhet – min egen dumhet kunne ført til langt værre problemer på en annen plattform

Det er det kompliserte sikkerhetsrammeverket som beskrives i Apples hvitebok som gjør at bare 0,2% av angrep på mobiler lykkes på iOS. Og som gjorde at jeg tross alt ikke mistet mer enn mail og kontakter. Om hackeren lykkes i å lure til seg penger fra mine venner vet jeg ikke ennå.

Når det kommer storfint besøk må skjermene renses

Svarte blanke skjermer og fingerstyring gjør dagens mobile datamaskiner skikkelig skitne. “Fettede” og fæle. Akkurat som briller.

IMG_0016

Når en holder på med disse dingsene dag ut og dag inn, legger jeg ofte ikke merke til elendigheten som sakte gjør skjermene mer uleselige, men når det kommer besøk, og særlig besøk av folk som er viktige for en, ja da ser en plutselig både på seg selv og omgivelsene litt utenfra.

Så nå bruker jeg en av mine dyrebare rensekluter jeg kjøpte på Apple Store for å gi både Mac, iPad og iPhone en omgang.

IMG_0017

Jeg tør ikke kjøpe disse rensemidlene noe annet sted en i Apple Store. Kjemikalier kan ødelegge disse fett-avisende (ja på nye iPad og iPhone er det en hinne som fjerner mye fingerfett automatisk!) skjermene på et blunk.

Så, nå er dingsene i presentabel stand og gjestene kan komme!

Calca.io har kommet for å bli. Er allerede ut med ny versjon med viktige endringer!

Jeg har nå Calca.io på både iPhone, iPad og Mac. Jeg har begynt å bruke den i tillegg til Soulver. Her er den første artikkelen om denne matte-appen.

Foreløpig har ikke appen noen Markdown preview, og slett ingen eksport. Men dette at jeg kan bruke ren tekst og Markdown, og så kopiere dette til Byword eller iA Writer gjør arbeidet mitt lettere. Jeg håper jeg at Calca.io holder seg til kalkulasjon og heller kobler seg til andre apper for å lage HTML og PDF.

Jeg har testet ut å bruke Calca.io som regneark. Det var mye enklere å forklare en kalkulasjon til en ikke-matematiker enn å forklare det på regneark. Det å sette opp formlene, verdiene på variablene og så la => regne ut, var mye mer naturlig enn å lage regnearkformler.

Forleden dag kom versjon 1.1 inn. Her er nyhetene:

Nyheter i versjon 1.1 av Calca

Nyheter i versjon 1.1 av Calca